Proscend 180-t SFP VDSL modem

Door luxan op donderdag 21 december 2017 22:23 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 6.300

Enige tijd geleden heeft Proscend de Proscend 180-t aangekondigd. Als ik het goed begrijp gebruikt deze module de VDSL chip van Metanoia. Deze post op het Mikrotik forum lijkt dit vermoeden te bevestigen. De module word ook geleverd door Versatek onder de naam VX-160CE VDSL2 SFP Modem (Remote Telco Grade).

Ik heb de module ondertussen binnen en kan het volgende bevestigen:
  • De module functioneert op mijn XS4All VDSL verbinding met vectoring
  • De module functioneert in mijn Mikrotik RB2011 router
  • De module functioneert in mijn Netgear GS110TP switch
Ik heb nog niet de mogelijkheid gehad om de module op andere VDSL verbindingen van KPN te testen maar ik heb op meerdere fora gelezen dat de module functioneert op het KPN netwerk. Onder andere deze post geeft aan dat het functioneert.

De beschikbaarheid van de module is momenteel niet heel geweldig. Er zijn maar een handjevol distributeurs over de wereld die deze module leveren. Verder lijkt het erop dat er distributeurs zijn die samen met Proscend wat firmware aanpassingen doen om de module geschikt te maken voor een bepaalde markt. Wat deze aanpassingen precies zijn, weet ik helaas niet. Ik heb mijn module bij Duxtel in Australië besteld en die werkt naar behoren.

Er zijn een paar webshops waar deze modules te bestellen zijn:Verder functioneert de module als een bridge tussen het VDSL netwerk en je router/switch. Aan de ene kant VDSL erin, aan de andere kant ethernet eruit. Hierdoor kun je configuraties voor glasvezel overnemen voor je VDSL verbinding. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de handleidingen van netwerkje.com direct overnemen.

De informatie over deze modules is nog erg schaars en soms moeilijk te vinden. Mocht iemand informatie weten te vinden die van belang kan zijn, hoor ik het graag, dan kan ik die bijvoegen.

Reacties


Door Tweakers user Duskwither, vrijdag 22 december 2017 11:19

Heb je toevallig enige idee of en hoe pairbonding met dit soort modules werkt?

(wellicht kun je even naar de hyperlinks kijken, een aantal werken niet volgens mij)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 22 december 2017 11:20]


Door Tweakers user luxan, vrijdag 22 december 2017 11:29

Voor pairbonding heb je twee apparte VDSL modems nodig. De module bevat er helaas maar een. Gezien het formaat van de SFP module acht ik de kans klein dat er binnen afzienbare tijd een module op de markt komt waar twee VDSL modems in zitten, er is gewoonweg te weinig ruimte om de componenten ver genoeg van elkaar af te plaatsen om oververhitting te voorkomen.

Verder is pairbonding ook een software-aangelegenheid. Dit kunnen producenten zoals AVM (FritzBox) en Draytek oplossen in hun firmware. Dit is voor Proscend niet mogelijk aangezien zij geen apparaten maken met twee VDSL modules. De bonding zal dan op routerniveau afgehandeld moeten worden. Dit betekend een router met speciale software en twee SFP modules. Ik acht de kans op een dergelijk product echter niet groot aangezien het logischer is voor producenten om bij een dergelijk apparaag de VDSL modems te integreren ipv twee SFP poorten en speciale VDSL bonding firmware te leveren.

Wat betreft de hyperlinks, webshops lijken hun structuur regelmatig aan te passen, deze links werkte ten tijden van de post nog zonder problemen. Ik zal ze nakijken en waar mogelijk aanpassen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 22 december 2017 11:33]


Door Tweakers user rohaantje, zaterdag 23 december 2017 09:28

Werkt dit ook op de aloude ADSL van KPN?

Door Tweakers user luxan, zaterdag 23 december 2017 10:42

De module is technisch compatible met ADSL maar omdat ADSL gebruik maakt van ATM waarbij zowel VCI als PCI ingesteld moet worden, is er configuratie in de firmware van de module nodig. Op dit moment zijn er nog geen routers waar dat mogelijk is. Er bestaat een lijst met VCI/PCI settings die standaard in de firmware gezet worden maar volgens mij staan de KPN waardes er niet tussen.
Het is mogelijk om een andere lijst VCI/PCI waardes in de firmware te laden maar tot op heden ben ik nog geen tool tegen gekomen waarmee dat zou kunnen. Mogelijk kun je contact opnemen met een van de distributeurs of Proscend zelf om te kijken wat de mogelijkheden zijn?

Door Tweakers user analog_, zondag 24 december 2017 14:25

Je kan SFPs zelf herprogrammeren met een beetje geknutsel (i2c). Ik denk dat de herprogrammering gedaan is voor provider-profieltjes erin te pompen op vraag van klant. Als hij 50 euro was zou ik hem zo kopen; leuk speeltje.

[Reactie gewijzigd op zondag 24 december 2017 14:30]


Reageren is niet meer mogelijk